diumenge, 23 de desembre del 2018

TEMA 2: La llengua i les TIC

Al llarg d'aquest tema hem utilitzat alguns dels recursos que hi ha a Internet relacionats amb el català. Hem treballat en particular amb les versions online dels diccionaris tradicionals, les quals han esdevingut una eina fonamental de suport per a l'escriptura o la lectura en català. Professionalment suposen un element bàsic de treball per a la docència i la investigació en llengua catalana.

En aquesta pràctica he realitzat la cerca d'un terme propi del llenguatge dels mitjans de comunicació: editar. He comprovat la riquesa de les diferents accepcions que ofereix el Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans i les variants fonològiques que recull el Diccionari català-valencià-balear d'A. M. Alcover i F. de B. Moll, així com la interessant explicació etimològica del Diccionari de l'Enciclopèdia Catalana. D'altra banda, he navegat pel servidor de diccionaris de l'Optimot, de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, i pel diccionari terminològic del TERMCAT. Ambdós ofereixen continguts més especialitzats. A més a més, he fet ús del cercador de la Gran Enciclopèdia Catalana, en què he trobat l'explicació relativa al món de la cinematografia del terme documental.

Més enllà de les referències obligatòries de la pràctica del Tema 2, he descobert altres recursos a la xarxa que poden resultar de gran utilitat amb relació a l'ús del català. Vullc destacar els casos de la XarxaMooc de la Universitat d'Alacant, que ofereix un ventall molt interessant de llenguatges d'especialitat, o el Diccionari Invers de la Llengua Catalana, molt útil per a fer rimes o per a trobar finals de paraula i sufixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada